DIABETES

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus is een aandoening waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed zit.

Wanneer iemand diabetes type 2 heeft maakt het lichaam te weinig insuline aan en/of zijn de cellen er ongevoeliger voor geworden. Dit heet insulineresistentie. Vaak is het nodig om bloeddruk en cholesterol te behandelen. Suikerziekte is een chronische ziekte die bij onvoldoende regulering kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals hart- en vaatproblemen, blindheid, nierproblemen of voetproblemen.

Diabetes is goed te behandelen

Diabetes is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Hoe eerder problemen worden ontdekt, hoe beter ze kunnen worden behandeld. Daarom wordt een diabetespatiënt jaarlijks uitgebreid onderzocht: de bloeddruk, de voeten, de werking van de nieren en het cholesterolgehalte worden gecontroleerd en om het jaar wordt een foto van het netvlies (een fundusfoto)  gemaakt.

Het team van zorgverleners rondom de diabetespatiënt heeft duidelijke afspraken over de samenwerking met andere zorgverleners, zoals internisten en fysiotherapeuten.

Meer informatie

De informatie op deze pagina is gebaseerd op de Diabetes Zorgwijzer: de patiëntenversie van de 'Zorgstandaard voor diabetes type 2' van de NDF. De volledige Zorgwijzer vindt u op de website van de Diabetesvereniging Nederland.